Kopalnica organskih oblik

ProjektiKopalnica organskih oblik

Kopalnica organskih oblik

Verjamem, da bi opremljanje doma moralo biti neka oblika samoizražanja. Prostori bi morali izražati naše bistvo, nas navduševati in nam omogočiti občutek varnosti. Jaz ustvarjam umetnine, ki dajo domu vaš karakter in vam pomagam realizirati vaše ideje, vaše sanje.

Pri tem projektu sem želel izdelati umetniško oblikovan prostor, kjer se posamezni ločeni elementi interjerja oblikovno čim bolj povezujejo med seboj in delujejo kot zaokrožena celota.

Idejo o celovitosti sem določil z definiranjem krivin v prostoru. S pomočjo krivin lahko barve in vzorci neprekinjeno prehajajo po prostoru preko sten, tal in stropa.

Opis poteka del s fotografijami

Najprej sem izdelal unikatno obokan strop, nato pa sem definiral še izbočene krivine po stenah, kjer sem kasneje položil ploščice. Za pokrivanje teh krivin sem moral razviti poseben proces izdelave ukrivljenih ploščic na mero. Nato sem se lotil izbire oblike ploščic in definiranja barv ploščic, pohištva, sten, fug in kovinskih delov (pipe, ročaji, kljuke  …) Oblikoval in izdelal sem tudi pohištvo na mero. Ročna izdelava ploščic poteka počasi, tako sem jih sproti sočasno izdeloval in polagal. Sam sem izdelal tudi unikaten mozaik v tuš kabini, keramičen okvir za ogledalo z vgrajenimi lučmi, posebno keramično polico pod tem ogledalom in svoj lasten umivalnik v enaki barvi, kot so ploščice. Določene ploščice sem oblikoval z dodajanjem funkcionalnih elementov, kot npr. držalo za brisačo, zobno ščetko, toaletni papir. Poigral sem se tudi z barvami. Glede na to da sem lahko izbral skoraj da katerokoli barvo ploščic, saj glazuro za ploščice izdelujem sam, sem se odločil, da bo barva ploščic na steni postopoma in zvezno prešla v barvo ploščic na tleh.

Začetek projekta v povsem neobdelanem prostoru

Vse se je začelo z majhnim prostorom velikosti 5 m2, ki je imel štiri neobdelane stene, potolčen strop in na tleh estrih. Strojne inštalacije so bile že izvedene.

Izdelava ukrivljenega stropa po navdihu Gaudi-ja

Najprej sem se lotil izdelave stropa. Idejno sem želel s stropom ustvariti bolj organski občutek v sobi in ga nekako povezati s stenami. Odločil sem se, da naredim obokan strop z dnom obokov v vsakem vogalu. Do mesta, kjer se v vogalu konča strop pa bi od tal gor položil ploščice in s tem omogočil neprekinjeno nadaljevanje oblike iz stene na strop.

Za strop sem postavil najprej leseno konstrukcijo. Potegnil sem električne cevi in kable za osvetlitev prostora – na sredini stropa ter v kotih. Nato pa zaprl strop z upogljivimi mavčnimi ploščami. Mavčne plošče so privijačene v dveh plasteh za doseganje lepših ukrivljenih linij, stiki plošč ojačani z mrežico in pokitani. Nato sem strop izravnal še z izravnalno maso.

 

Dopolnjevanje krivin stropa z dodajanjem ostalih organskih linij v prostoru

Po izdelanem stropu sem določil in izdelal tudi krivine po stenah in pa stene za tuš kabino. Vse te linije sem določal po svojem občutku za tekoče organske linije z upoštevanjem krivin iz stropa. Nato pa sem na stene prilepil primerno rezan stirodur za poudarnanje krivulj in pa tudi zato da je nadometno vgrajen kotliček za wc poravnan v tem delu prostora.

V območje tuš kabine je bila vgrajena še polica, ki nadaljuje krivino iz oboka na stropu naprej dol po steni.

Nazadnje je bila vgrajena tudi vodoodporna zaščita po stenah in tleh tuš kabine.

Načrtovanje pohištva z celostnim umeščanjem v prostor in upoštevanjem linij po stenah

Naslednji korak je bil načrtovanje pohištva z željo da se čim bolj zlije skupaj s krivinami po stenah. Zamislil sem si tudi, da je pohištvo nekoliko dvignjeno od tal, da se v primeru izlitja vode, leseni del ne uniči. Nižja omarica je tudi nekoliko prirezana v smeri proti vhodu v prostor, če gledamo tloris, zato da čim manj ovira prost prehod čez vrata v prostor.

Po izdelanem načrtu za pohištvo, sem omarici sestavil in ju zmontiral na njuno stalno mesto. V omaricah so vgrajeni tudi LED trakovi.

Določevanje barv in oblik ploščic glede na osebne želje

Po montaži pohištva je bil končno čas za izdelavo keramike na mero.

Razmišljal sem o obliki, velikosti, vzorcu polaganja in pa barvah ploščic ter fugirne mase.

Odločil sem se za obliko ploščic poimenovano “diamond” položeno v vzorcu pšeničnega klasa oziroma morskih valov – odvisno ali gledaš vzorec navpično ali vodoravno. Izbral sem tudi 3 glavne barve keramike: bela, temno modra in losos.

Na zgornji fotografiji “dry layout” ploščic za preverjanje vzorca polaganja. Bolj všeč in bolj primeren mi je bil vzorec na levi strani.

Proces ročne izdelave mojih ploščic

Če vas zanima moj proces ročne izdelave ploščic, si ga oglejte s klikom na spodnji gumb.

Izdelava in polaganje ravnih in ukrivljenih ploščic

Začel sem z izdelavo in polaganjem ploščic. Na tleh bele ploščice, ki preidejo k temno modri oziroma losos barvi na stenah s postopnim barvnim prehodom narejenim s svetlejšimi odtenki te iste barve. Na stenah pa izrazita menjava modre in losos barve v črti, ki se ujema z vsemi ostalimi organskimi linijami po prostoru. Ploščice sem izdeloval in polagal sproti. Tako sem v kotih vedel točno kje na ploščici mora biti krivina, da se lahko tudi vzorec polaganja neprekinjeno nadaljuje.

Zvezdnato nebo iz optičnih vlaken v tuš kabini

V projekt sem želel vključiti tudi unikaten mozaik, a hkrati nisem želel spremeniti oblike ploščic, saj je bila glavna ideja fluidnost in celovitost prostora. Celotna tuš kabina je postala predmet obravnave za svoj edinstven mozaik. Odločil sem se za zvezno nadaljevanje ploščic iz že obstoječih talnih v tuš kabino. Tam se oblika in velikost posameznih ploščic spreminja zato, da riše različne neprekinjene krivulje čez tla in vse štiri stene, a hkrati ostaja oblikovno v enakem stilu kot osnovna oblika ploščic.

Na koncu sem oblikoval tuš kabino s približno 500 ploščicami, od katerih ima vsaka svojo obliko in točno vnaprej določeno pozicijo v mozaiku. Vzorec mozaika prehaja neprekinjeno s stene na steno in na tla z uporabo namerno ukrivljenih ploščic.

Željo sem imel tudi ustvariti občutek tuširanja pod zvezdnatim nebom. To je eden glavnih razlogov zakaj je ena treh osnovnih barv ploščic temno modra. Tudi fugirna masa je v tuš kabini modra s tem namenom. Večji izziv uprizoritve zvezdnatega neba pa so bile dejanske zvezde. Odločil sem se za uporabo optičnih vlaken, kar se je izkazalo za odlično izbiro. Vir svetlobe je zmontiran v omarici ob tuš kabini na suhem in od njega gre snop okvirno dvestotih optičnih vlaken, ki so razporejena preko celotne tuš kabine. Naredil sem še načrt za pozicioniranje “zvezdic” na mozaiku. Tako sem točno vedel kje mora katera ploščica imeti luknjico skozi katero pogleda konec optičnega vlakna. Vlakna se ne morejo pokvariti, saj so to upogljive plastične cevke, vir svetlobe pa lahko v primeru okvare zamenjam z novim in ga priklopim nazaj na obstoječa vlakna. Vir svetlobe pa ima tudi programsko možnost naključnega utripanja posameznih vlaken, tako da sedaj zvezdasto nebo znotraj tuš kabine prav zaživi.

Izdelava umivalnika in vseh ploščic z ročaji, držali, policami

Poleg ravnih in pa ukrivljenih ploščic pa sem želel ustvariti tudi posebne funkcionalne kose, ki bodo celovito dopolnjevali prostor.

Na eno od ploščic sem dodal držalo za toaletni papir. Izdelal sem umivalnik, ki je na levi strani enako prirezan kot omarica spodaj, zato da se lepo združita skupaj. Naredil sem tudi poseben okvir za ogledalo, ki ima v vsaki drugi ploščici vgrajeno žarnico za čim boljšo osvetlitev tistega, ki se v ogledalu ogleduje. Pod ogledalom pa stoji polica iz posameznih ploščic, ki na spodnji strani lepo nadaljujejo vzorec položenih ploščic dol po steni in okrog umivalnika.

Končano polaganje vseh ploščic

Vse ploščice so položene 🙂

Izbira čim bolj ustrezne fugirne mase

Po polaganju vseh ploščic je bil čas za izbiro fugirne mase. Iz odpadlih ploščic sem izvedel test različnih treh načinov fugiranja. Na levi bela fugirna masa, na sredini manhattan grey, desno pa barve fugirne mase čim bolj ustrezne z barvo ploščic.

Fugiranje

Izbral sem belo fugirno maso za vsepovsod razen v tuš kabini modro.

Zaključen projekt izdelave edinstvene kopalnice organskih oblik

In pa še fotografije zaključenega projekta.

Zelo sem zadovoljen za to priložnost. Ogromno sem se naučil o takem delu in o sebi in z veseljem še komu od vas ponudim podobno storitev za obogatitev prostorov v katerih preživljate čas in v katerih se želite dobro počutiti.

Če ste zainteresirani za naročila ali vprašanja, me lahko kontaktirate s klikom na spodnji gumb.

Welcome to Krafti, a jaunty little theme we made specifically for your brand new arts & crafts or handicraft website.

contact
follow us