Proces izdelave

Vas zanima kako poteka izdelava mojih keramičnih ploščic? Kako je dosežen karakter ročnega dela? Oglejte si spodnji opis opremljen s fotografijami. Na prikaznih slikah so ploščice, ki so bile vgrajene v

Proces ročne izdelave mojih ploščic

Glino kupujem v vrečah po 10 kg. Najprej glino čvrsto pregnetem, da se “ogreje” in jo nato zvaljam v ravno ploskev ustrezne debeline. Nato z na mero izdelanim modelom izrežem oziroma odtisnem zunanjo obliko ploščice. Vsako posamezno ploščico previdno prenesem na polico, kjer se nato suši na stojalu do enega tedna.

Ali ste vedeli?

Glina ima neverjeten “spomin”. Če ploščico, ko je še mokra, ponesreči upognem in nato nazaj zravnam, se med sušenjem in tudi med žganjem v peči počasi zvije nazaj v tisto upognjeno obliko. Zato moram biti izredno previden pri delu, da izdelam ravne ploščice.

Ko so suhe, jih prvič žgem v peči na 1000°C. Šele s tem postopkom glina postane keramika. Sedaj je ni več mogoče povrniti nazaj v mokro gnetljivo maso.

Nato jih poglaziram z ustrezno pripravljeno glazuro in dam še enkrat žgati. Drugič žgem keramiko na 1200°C in s tem so ploščice dokončno izdelane in vodonepropustne.

Glazura pa je zmes različnih fino mletih kamenin in mineralov z dodanimi kovinskimi oksidi in pigmenti za dodajanje barv in drugih vizualnih efektov. Ta fino mlet prah zmešam z vodo in precedim čez sito, da dobim ustrezno tekočo glazuro, ki je tako pripravljena na nanos na “golo” keramiko.

Ali ste vedeli?

Cikel žganja v moji peči traja okvirno 2 dni. 1 dan za segrevanje in 1 dan za ohlajanje. Vsaka ploščica gre čez dva cikla žganja in čez fazo sušenja. Postopek izdelave ploščice iz mokre gline do glazirane keramike tako traja približno 2 tedna.

Če se izdeluje krive ploščice, se jih suši na namensko izdelanih stojalih s krivino. Ostal del procesa je enak kot pri ravnih ploščicah.

Ali ste vedeli?

Glina se pri sušenju krči, ker iz nje izhlapi voda. Pri žganju pa poleg vode izgori tudi veliko organskih snovi, ki so v glini.

Glina, ki jo uporabljam jaz se skrči pribilžno 10% v eni dimenziji – od mokre gline do drugič žgane. V dveh dimenzijah, se pravi površina ploščic, pa se skrči približno 19%.

Če izdelam 1 m2 mokrih ploščic, po žganju “ostane” samo še 0,81 m2.

Sem vas navdušil za naročilo vašega projekta?

Welcome to Krafti, a jaunty little theme we made specifically for your brand new arts & crafts or handicraft website.

contact
follow us